ПОШТОВАНИ НАСТАВНИЦИ , РОДИТЕЉИ И ЂАЦИ !!!
Ближи се почетак нове школске године . Због актуелне ситуације са пандемијом COVID-19 , стигло је Стручно упутство Министарства просвете, науке и технолошког развоја о мерама које се морају поштовати у школи . Захваљујемо се професорки Слађани Гранић која је на захтев Педагошког колегијума школе припремила део са којим се сви морамо упознати а током боравка у школи мере и поштовати.

УПУТСТВО ЗА РОДИТЕЉЕ И УЧЕНИКЕ
Према Упутству Министарства просвете, науке и технолошког развоја неопходно је спроводити и поштовати мере за ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама:
1. Доследна и исправна употреба маски у простору школе од стране свих лица (ученика и запослених).
Ученик треба да носи маску од уласку у школу па све до доласка до своје клупе. Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора. Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет. Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али се свака маска мора користити на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена. Није дозвољено мењање маски међу ученицима.
Употреба заштитних маски за родитеље и све друге посетиоце у школским установам је обавезна током боравка у затвореном простору, с тим да је неоходно редуковати број посетилаца и омогућити посету само у случају неопходности.
2. Одржавање физичке дистанце
Физичка дистанца током активности које се одржавају у учионици није неопходна међу децом. Препоручује се да ученици не мењају учионице, односно да се настава за један разред/групу ученика одвија у истој учионици.
Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) када год то временске прилике дозвољавају.
Особе које доводе ученике у школу не улазе у школу већ прате ученике до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где ученике млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.
3. Хигијена руку и респираторна хигијена
Прање руку водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70% алкохола.
Услучају кијања и кашљања покривање уста и носа надлактицом или папирном марамицом коју одмах након употребе треба бацити у канту за отпатке и обавити хигијену руку прањем водом и сапуном или дезинфекционим средством на бази алкохола.
Ученици, наставно и ненаставно особље, родитељи и други посетиоци школе који имају било који од следећих симптома (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив) не треба да долазе у школу.

Уколико се симптоми COVID-19 појаве ван школе: Не одлазити у школу и истовремено обавестити надлежну особу у школи. Јавити се у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља. Пратити препоруке лекара из COVID-19 амбуланте.
Уколико се симптоми COVID-19 појаве у школи: Ученика сместити у празну учионицу/просторију одређену за изолацију и обавестити родитеља/старатеља који треба одмах да одведе дете у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља.

Родитељи треба свако јутро да својој деци пред полазак у школу провере телесну температуру и присуство других симптома и знакова који могу указивати на COVID-19.

Препоручује се да ученици носе ужину од куће, односно да током одмора не напуштају школу/школско двориште због куповине ужине.